VPS és adatbiztonság: ha VPS-t használsz, nem kell aggódnod

VPS és adatbiztonság: ha VPS-t használsz, nem kell aggódnod

Bármely modern vállalat egyik legnagyobb félelme az adatvesztés. A vállalati szervereken tárolt információk elvesztése beláthatatlan következményekkel járhat, évek munkája veszhet oda, akár olyan fontos adatok is, amelyek teljesen ellehetetleníthetik a cég működését. Természetesen az ilyen esetekre fel lehet készülni – és a DoclerNet VPS erre a leghatékonyabb megoldást kínálja.

A katasztrófa-helyreállítás ma már nagyon komoly iparággá nőtte ki magát az IT-n belül, a kisebb vállalatoknak azonban nem mindig van lehetőségük arra, hogy megfizessék azokat a szolgáltatásokat, amelyek segítségével adataikat tökéletes biztonságban tudhatnák egy tornádó elől épp úgy, mint egy kiberbűnöző ártó szándékaitól.

A legegyszerűbb lehetőség arra, hogy adatainkat a megsemmisüléstől megvédjük természetesen az, ha redundánsan tároljuk őket. A hagyományos szervereken futtatott alkalmazások esetében sem lehetetlen feladat ez természetesen (igen kevesen használnák a fizikai szerverek dedikált szolgáltatásait nyugodt szívvel, ha így volna), a virtualizáció azonban nagyobb rugalmasságot kínál.

Egy olyan VPS, amilyenből számtalan fut a DoclerNet VPS központjában is, nem kötődik szorosan a fizikai infrastruktúrához, csak felhasználja alkalomszerűen az elérhető erőforrásokat, de saját maga (értelemszerűen) csak virtuálisan létezik  ami azt is jelenti, hogy bármikor átmozgatható, másolható, replikálható a fizikai szerverek között.

Vagyis adatainkat gyorsabban, hatékonyabban másolhatjuk biztonságos tárhelyre, ha attól tartunk, hogy valamilyen váratlan esemény miatt esetleg elveszhetnek.

Ilyen váratlan eseményből pedig rengeteg előfordulhat. Ha az adatközpontban elromlik egy alrendszer vagy éppen az energiahálózat tölt túl, ha valamilyen természeti katasztrófa sújt le a fizikai szerverekre, kiberbűnözők szabadítanak rájuk vírust, vagy akár csak saját fejlesztőink nyomnak meg egy rossz gombot… Az adatvesztés Damoklész kardjaként lebeg fölöttünk folyamatosan, mérhetetlen károkkal fenyegetve a céget.

Ha el akarjuk kerülni azt, hogy ilyen kár érjen minket, a vállalat adatainak tárolására a VPS a legoptimálisabb választás.