Mi is az ipari RO víztisztító és milyen elven működik?

Mi is az ipari RO víztisztító és milyen elven működik?

 

Minden élőlénynek a Földön az alap lételeme a víz. Víz nélkül az élet megszűnne létezni, és a bolygónk is kiszáradna és élettelenné válna. A növények és állatok az eső vízből, patakokból, folyókból, tavakból táplálkoznak. Az emberek számára sajnos ezek a vízforrások nem ihatóak, hisz tele vannak különböző baktériumokkal, ásványokkal, stb…, melyek számunkra betegséget okozhatnak. Mi emberek ebből a szempontból kényesek vagyunk, de szerencsére a vízműveknek köszönhetően, tiszta és iható vizet kapunk.

Ezekben a vízművekben nagyon sok gépezet van, melyek azt a célt szolgálják, hogy a vizet kitisztítsák. Az egyik ilyen gépezet az ipari RO víztisztító, melynek segítségével valóban minden szennyeződéstől mentes, kristálytiszta ivóvizet tudnak előállítani. Ezek az RO (reverse osmosis) víztisztító berendezéseknek fordított ozmózison elven működnek, amely a membrántechnológiával távolítja el a tisztítani kívánt vízből a szennyezettséget, legyen szó bármilyen kémiai elemről vagy baktériumról.

Az ozmózis során, mindig a hígabb oldat vándorol a töményebb felé, majd a tudósok rájöttek, hogy megfelelő nyomás mellett ez a folyamat megfordítható, ezáltal létrejön a fordított ozmózis.Ilyenkor pedig a sűrűbb (szennyeződésekkel teli) oldat, ebben az esetben a víz halad át egy membránon ami megszűri a vizet, és ezáltal kristálytiszta vizet kapunk. Mivel a folyamat során, szinte 100 % ig megtisztul a víz, így a berendezésben van egy úgy nevezett visszasózó eszköz, amelynek pedig az a feladata, hogy a számunkra fontos ásványsókat visszajuttassa vízbe, és így kapjuk meg az általunk megszokott víz minőségét.