Az öntözőrendszer karbantartás szezonális és egyedi is lehet

Az öntözőrendszer karbantartás szezonális és egyedi is lehet

Mint minden berendezést, a locsolórendszert is karban kell tartani, rendszeresen és egyedien, amennyiben meghibásodás történt. Az évszakonként aktuális öntözőrendszer karbantartás elmulasztása következtében nagy az esély a komolyabb probléma megjelenésére. Ez a feladat nem túl nagy és nem igényel sok befektetést, akár elvégezhető házilag is, amennyiben a tulajdonos rendelkezik minimális szakértelemmel és a szükséges kellékekkel. A szezonális öntözőrendszer karbantartás minden évben megismétlendő folyamat.

A tavaszi üzembe helyezésnél nincs túl sok tennivaló, újra nyomás alá kell helyezni a hálózatot. Ez igen egyszerű vezetékes víz esetén, a szivattyúval működő rendszereknél az eltávolított szivattyút ilyenkor ismét le kell helyezni. Ajánlott a zónákat egyesével újraindítani. A téli kompresszoros kifúvatás már az öntözőrendszer karbantartás komolyabb része, ilyenkor sűrített levegőt kell befújni a zónákba, ami az öntözőelemeken kipréseli a vizet és szavatolja a téli fagyok idejére a vízmentességet.

Hogyan végezhető el az öntözővíz számítás?

Vidékünkön az év nagy részében a kertek, a veteményesek és a közterületek nem tarthatóak fenn a megfelelő szinten vízpótlás nélkül. Nem mindegy azonban, hogy mennyi víz kerül az adott területekre, az öntözővíz számítás mellőzésekor megesik, hogy túl sok vagy épp nagyon kevés mennyiségű folyadék kerül a növényzet gyökeréhez. A nyári záporokat követően is szükség lehet locsolásra, mivel a hirtelen lezúduló eső nagy része gyorsan elfolyik és csak a talaj felső szintjét nedvesíti át.

Az öntözővíz számítás erre a tematikára is kitér, mivel a leginkább fontos a mély öntözés. Ugyancsak fontos tényező az adott talaj minősége és az is, hogy a locsolás ne történjen túl gyakran, mert akkor a gyep gyökérzete nem fog leereszkedni a mélyebb rétegekbe. Elegendő naponta egyszer locsolni, nagyobb mennyiségű vízzel. A vizontokbt.hu weboldalt működtető vállalat tud segíteni az öntözővíz számítás témájában, de a webhelyen is fellelhető számos információ, például a gyep hőmérséklet iránti vízigénye, táblázatos formában.