A szótlanság a boldogság ellenszere

A szótlanság a boldogság ellenszere

Ez mára már világos számomra is. Évekig éltem úgy, hogy soha senkivel nem osztottam meg a negatív érzéseimet, gondolataimat. Nem szerettem volna, ha gyengének látnak, sajnálnak, és nem akartam azt érezni, hogy egyedül nem vagyok képes megoldani a problémáimat. Ezért inkább magamba fojtottam a bánatom, és gyakran valamilyen szer segítségével küzdöttem meg a nehézségeimmel. Drogok, cigaretta, alkohol, volt minden a terítéken, de legtöbbször bizony az alkohol felé nyúltam. Szépen lassan hát alkoholista lettem.

Ettől nagyon szerencsétlennek éreztem magam, nem akartam így élni!

Hiszen ez az, amitől valóban gyengének érezheti magát az ember, ha ilyen mértékben uralja őt egy szer. Engem pedig már minden kis apróságnál is hatalmába kerített, ezért felkerestem a Felépülők Családi Felépülési Központot, és elmentem konzultációjukra. A beszélgetés során nem történt semmi meglepő, kedvesen ismertették velem az állapotom és a lehetséges, kényelmetlen megoldást. Nem rajongtam az ötletért, de tudtam miért vagyok ott, ez a komoly cél pedig az alkoholizmus leszokás volt. Jobban mondva felépülés, mert mint kiderült, alkoholizmusból felépülni lehet, de nincs olyan, hogy alkoholizmusból kigyógyulás vagy alkoholizmus leszokás.

A felépülésem folyamata

Már a neten is olvastam, hogy van egy kb. egy hónapos bentlakásos program, aminek segítségével le lehet tenni az alkoholt örökre, és kiderült, hogy ez itt van. Úgy gondoltam érdemes megpróbálni, ugyanis, ha ez az intenzív dolog nem képes változást hozni az életembe, akkor valószínűleg semmi más sem, így tehát beköltöztem.

A bent töltött idő alatt rengeteget tanultam magamról, a bennem zajló folyamatokról, és hogy hogyan tudom kezelni az indulataimat. Voltak csoportos programok, és önállóan is tudtam beszélgetni a szakértőkkel, és rengeteg olyan módszert sajátíthattam el, amiket a mai napig hasznosítok akkor is, ha más probléma áll fenn.

Azt is megtanultam bent, hogy nem szégyen elesni, és segítséget kérni a feltápászkodáshoz, hiszen ez tesz minket emberré. Továbbá, annyi ember történetét ismerhettem meg bent, mind különböző körülmények közül jöttünk, mégis ugyanabba a nyomorúságos helyzetbe jutottunk, tehát tényleg bárkivel megtörténhet ez, nem csak úgymond a gyengékkel.

A program összetétele

A bent folyó foglalkozások alapját a Minnesota modell adta, ami egy nagyon hatékony módszer. Ennek alkotója tehát a csoportos terápia, a betegségtudat felismerése, a bentlakásos jelleg és az előadások. Felvilágosító előadásokat és személyes konzultációkat egyébként a családtagjaiknak is szerveztek, aminek értelmében ők könnyebben meg tudták érteni mi a helyzet velünk.

A környezet is kellemes volt egyébként. Egy családi házban éltünk, ami a Balatontól nem messze található, mégsem volt tele turistákkal, senki nem zavarta meg nyugalmunkat. Ha jó idő volt, a környéken kirándultunk, amit mindig nagyon élveztem.

Ha az anyagiakat nézem, a program akkor is különösen jó, arányos az ár a program értékével. A bent töltött időszak során dolgoznunk sem kellett, teljes ellátásban részesültünk és finom ételeket kaptunk. Arról nem is beszélve, hogy az eszmei érték, amivel rendelkezik a program, felbecsülhetetlen. Elképesztő hálás vagyok a szakembereknek, akik folyamatosan hittek bennem és ápolták a lelkem. Megterhelő folyamat volt, de megérte végigcsinálni, mert sokkal több lettem ezáltal. Az alkohol helyett már más a mentsváram, már szinte nem is értem, hogy engedhettem meg, hogy valami így átvegye az irányítást az életem felett.